RGinterier

nábytok na mieru

Čo je dôležité pri plánovaní kuchyne

ERGONÓMIA KUCHYNE

ERGONÓMIA KUCHYNE

Otravuje vás neustále načahovanie sa po veciach v horných skrinkách? Ste unavení z nakláňania sa nad príliš nízkym pultom? Stáva sa vám, že sa počas jedenia pristihnete pri nesprávnom držaní tela? V prípade, že ste vy alebo niekto z vášho domova nižší alebo vyšší než je priemerná výška je pravdepodobné, že vás štandardná kuchyňa pri pohybe a manipulácii pri práci v kuchyni núti pravidelne sa zohýbať, naťahovať a uhýbať. Takéto podmienky sú  pre každodenný chod kuchyne samozrejme nežiaduce. S niekoľkými projektovými návrhmi a starostlivým výberom produktov vám dokážeme vytvoriť kuchyňu s rozmermi na mieru k vašim potrebám.  Riešením tejto problematiky sa zaoberá práve ergonómia kuchyne. Čo to vlastne ergonómia je?

Slovo ergonómia pochádza z 2 gréckych slov: "ergon", čo znamená práca a "nomos", čo doslova predstavuje zákony. Pod pojmom ergonómia rozumieme inžiniersku vedu, ktorá sa zaoberá fyzikálnym a psychologickým vzťahom medzi strojmi a ľuďmi, ktorí tieto stroje používajú.

Ergonomicky navrhnutá kuchyňa je založená na vašich aktuálnych potrebách a spôsobe akým zamýšľate vašu kuchyňu a jej celkové vybavenie využiť. Dobrý ergonomický návrh urobí z vašej kuchyne pohodlné a vám vyhovujúce miesto pre prácu, ako aj maximálne výhodné využitie dostupného priestoru.

Tu je pár ilustrácií a tipov ako správne ergonomicky kuchyňu navrhnúť.

Tu je pár ilustrácií a tipov ako správne ergonomicky kuchyňu navrhnúť.

Tradičná hĺbka pracovnej dosky spôsobuje uzavretý priestor a bráni dobrému výhľadu pri príprave jedla, čo je pri práci nepohodlné. Pri  hĺbke pultu nad 60cm sa priestor otvára, tým pádom sa môžete voľnejšie pohybovať a zároveň máte perfektný výhľad na pracovnú plochu.

Umiestnenie horných skriniek v tradičných kuchyniach býva spravidla nepraktické pri naťahovaní sa po položkách uložených na hornom poschodí. Posunutím týchto skriniek nižšie, do maximálnej výšky 185cm od zeme spolu s väčšou hĺbkou pracovnej dosky sa vám automaticky uľahčí prístup a rovnako aj viditeľnosť  položiek uložených hore.

Taktiež klasické dvierka na skrinkách môžu sťažovať pohyb a prácu v kuchyni. V prípade, že ich pri určitom výkone potrebujete nehať otvorené sa nezriedka stáva, že dvierka zavadzajú a pri práci sa udriete do hlavy. Výklopným systémom dvierok sa takýmto nehodám jednoducho vyhnete a docielite tak slobodný pohyb po kuchyni.

Spôsob uskladňovania potravín v spodnej časti kuchynskej linky môže byť tiež veľmi rozhodujúci pre praktickosť. Klasické uskladnenie potravín  resp. príslušenstva je menej prístupné a popritom aj zle osvetlené. Vďaka hlbokej zásuvke s plným rozlíšením je celý obsah úložného priestoru viditeľný a na dosah.

Digestor v dnešnej dobe už nie je pre kuchyne žiadnou zriedkavosťou. Avšak v tradičných kuchyniach malo jeho umiestnenie obmedzujúci efekt pri varení. Dnešné kuchyne s hlbšou pracovnou doskou umožňujú slobodnejšie pohybovanie sa pri varení s digestorom. Okrem toho dnes už existujú digestory s rôznou technikou napríklad výsuvné, podskrinkové, priestorové  a podobne.

Predstavujeme niekoľko užitočných rád pre vašu ergonomicky zariadenú kuchyňu:

  1. Pre úložný priestor, ktorý sa nachádza na úrovni podlahy je lepšie zvoliť zásuvky než skrine. Pri tomto spôsobe uskladnenia sa tak vyhnete prílišnému zohýbaniu a hľadaniu položiek v zadných menej prístupných priestoroch.
  2. Uskladnite si častejšie používané príslušenstvo do spodných skriniek, ktoré sú tesne pod úroveň pracovnej dosky alebo do horných skriniek tesne nad pracovnú dosku. Ostatné príslušenstvo môže byť uložené v závislosti od  používania  do najvyššie, prípadne najnižšie lokalizovaných úložných priestorov.
  3. Uistite sa, že váš plán kuchyne zahŕňa umiestnenie pracovnej dosky v blízkosti sporáku, tak aby bola po ruke pri chystaní si riadu na varenie, resp. pre pokladanie pekáčov práve vybraných z trúby.
  4. Inštalujte váš sporák tak, aby ste mali dostatok miesta po jeho  oboch stranách.
  5. Zabezpečte si pracovnú dosku v blízkosti drezu.
  6. Pracovná doska by mala merať 85 až 105cm. Ak ste nižší alebo vyšší ako je priemerná výška, neváhajte si prispôsobiť výšku dosky podľa seba. Pamätajte na to, že rôzne vykonávané činnosti si vyžadujú rôzne výšky pracovnej dosky. Napríklad také vyvaľkanie cesta si vyžaduje nižšie položený pracovný povrch, keďže vykonávame pohyby tlačením naň. Naopak na prípravu  jedla je vhodnejšia vyššia výška pre lepšiu viditeľnosť toho čo robíme.
  7. Zaistite si dostatočné osvetlenie pre každú pracovnú oblasť.
  8. Na dostatočné vetranie a odsávanie pár je výhodné si zadovážiť kvalitný digestor, ktorý si hravo môžete zariadiť vo výške vašej hlavy.
  9. Ak ste ľavák, nastavte si spotrebiče podľa svojej potreby. Umiestnite umývačku riadu napravo od drezu.
  10. Odpadkový kôš sa v dnešnej dobe umiestňuje v skrinke pod drezom. Ak uprednostňujete triedenie odpadkov, zadovážte si vstavaný sorter na odpadky s jednoduchým otváracím mechanizmom.

Väčšina ľudí má dnes rušný život a práve kuchyňa je miestom, kde  majú možnosť sa stretávať. Ak máte priestorovo a ergonomicky navrhnutú kuchyňu, bude pre vás nielen varenie, ale aj stretávanie sa s vašimi blízkymi príjemnejšie. Investovať do novej profesionálne navrhnutej kuchyne môže byť jedno z najlepších rozhodnutí aké spravíte pre vás a vašu rodinu.

DISPOZIČNÉ RIEŠENIE KUCHYNE

DISPOZIČNÉ RIEŠENIE KUCHYNE

Ak túžite po modernej kuchyni a zároveň preferujete praktickosť, priestrannosť a úložný priestor, pri ktorom má každá vec svoje miesto, naše kuchyne budú pre vás ideálnym riešením. Kuchyňa je častokrát označovaná srdcom a dušou domova. Je to miesto pre tvorenie, vytváranie a skladovanie, no zároveň aj prežívanie spoločných chvíľ s rodinou a hosťami. Niektorí z nás trávia v kuchyni viac času, iní menej, dôležité však pre každého je, aby sa v kuchyni cítil pohodlne, útulne, a aby realizácia  v nej, teda varenie, príprava jedál a nažívanie s blízkymi, bola príjemná. Okrem toho, dôležitú úlohu zohráva životnosť kuchyne.  Je preto naozaj nevyhnutné zvážiť všetky kritériá, ktoré následne definujú celkovú dispozíciu kuchyne.

Na to, aby sme dosiahli dokonalý  výsledok vašich predstáv, je potrebné, aby ste si kuchyňu približne naplánovali resp. navrhli jej dispozičné riešenie (rozostavenie), ktoré bude pre vás to najvyhovujúcejšie. S plánovaním vám samozrejme vieme poradiť. Pre začiatok je dobré si spraviť aspoň všeobecný prehľad o dispozícii kuchyne, a ten získate z nasledujúcich riadkov.

Neodkladnou súčasťou plánovania kuchyne je tzv. pracovný trojuholník.

Pracovný trojuholník

Pracovný trojuholník

Hlavné pracovné funkcie v kuchyni sú vykonávané medzi varnou doskou, drezom a chladničkou. Tieto tri body a myslená čiara medzi nimi vytvárajú to, čo je odborníkmi nazývané "pracovný trojuholník".

Pri rozhodovaní o tom, kam umiestniť skrinky v súlade so spotrebičmi môže byť nápomocné baviť sa o takzvaných zónach. Tu je pár typov a rád pre vás ako správne naplánovať rozloženie niektorých komponentov v rámci kuchyne.

Tromi hlavnými zónami v súvislosti s pracovným trojuholníkom sú:

  • A-varná zóna (varná doska, rúra, mikrovlnka): Prechádzať cez celú kuchyňu s horúcimi hrncami a panvicami je nepraktické a navyše nebezpečné. Premýšľajte preto o umiestnení rúry a varnej dosky v blízkosti drezu a pracovnej dosky.
  • B-skladovacia zóna (chladničky, mrazničky, suché skladovanie): Pre uskladňovanie potravín sa uistite, či máte dostatok úložného priestoru pre všetko jedlo- a to pre suchú potravu ako aj pre jedlo patriace do chladničky. Ste radi, keď máte vybalené rýchlo a pohodlne? Navrhnite si umiestnenie vašej pracovnej dosky v blízkosti horných skriniek a chladničky a problém je vyriešený.
  • C-umývacia zóna (drez, umývačka riadu): Váš drez je dôležitou oblasťou kuchyne. Naplánujte si mať chladničku po ruke pri príprave jedál a drez kúsok od varnej dosky, napríklad pre šikovné odkvapkávanie uvarených cestovín alebo zeleniny.

Spôsob, akým tieto zóny lokalizujete, je zásadou pre dosiahnutie ergonomického pracovného trojuholníka s prirodzeným pracovným chodom a so všetkým na dosah.

Trik je umiestniť tieto tri body tak, aby neboli príliš ďaleko od seba, kvôli zbytočnému prechádzaniu navyše,  a zároveň nie veľmi blízko k sebe z dôvodu stiesnených podmienok pri vykonávaní určitej úlohy.  V ideálnom prípade by čiara medzi týmito tromi bodmi nemala presiahnuť celkom 6m. Optimálna vzdialenosť medzi jednotlivými pracovnými bodmi je 90cm. Ak si myslíte, že vo vašej domácnosti nemáte miestnosť pre trojuholníkový efekt kuchyne, nemusíte mať žiadne obavy, my sa o to postaráme. Pracovný trojuholník je možné dosiahnuť v rôznych dispozíciách podľa preferencií a tvaru miestnosti.

TYPY DISPROPORČNÝCH RIEŠENÍ KUCHYNE

TYPY DISPROPORČNÝCH RIEŠENÍ KUCHYNE

Vo väčšine prípadov je to tvar a veľkosť miestnosti , ktoré rozhodujú aké dispozičné riešenie nakoniec vyberiete. Naproti tomu niektoré rozostavenie kuchyne môže byť viac ovplyvnené vašimi osobnými potrebami a životnou situáciou. Dispozičné typy  resp. tvary kuchyne tiež ilustrujú ako harmonicky naplánovať pracovné zóny.

Tu je 6 typov dispozičného riešenia kuchyne a ich hlavné charakteristické znaky:

Lineárna kuchyňa

Lineárna kuchyňa

V tomto type kuchyne je priestor vzácnym prvkom. Všetky kuchynské komponenty sú zoradené v jednej línii na rovnej stene, takže aj pracovný trojuholník je redukovaný do jednej línie. Úseky ako drez a sporák sú najlepšie situované v strede línie, aby sa počas vykonávania práce zabránilo zbytočnému prechádzaniu z jedného konca kuchyne na druhý. Toto riešenie kuchyne sa môže javiť ako najpraktickejšie.

Kuchyňa v tvare L

Kuchyňa v tvare L

Dve steny "L"tvarovanej kuchyne vytvárajú trojuholník pracovného priestoru a pomáhajú udržiavať kuchyňu mimo vonkajšej prevádzky. Tento typ kuchyne je ideálny, ak do nej chcete pridať malý jedálenský stôl alebo kuchynský ostrov. Je to tiež dobrý spôsob, ako čo najviac využiť roh kuchyne ako aj začleniť kuchyňu do jedálenského priestoru.

Kuchyňa v tvare U

Kuchyňa v tvare U

Typ kuchyne v tvare U využíva tri steny k vytvoreniu písmena U. Ak máte veľkú miestnosť, kuchyňa v tvare U je ideálna. Dáva vám maximum priestoru a množstvo úložných priestorov . Ak je však miestnosť príliš veľká, je dôležité sa ubezpečiť, aby body pracovného trojuholníka neboli  príliš ďaleko od seba.

Paralelná kuchyňa

Paralelná kuchyňa

Táto kuchyňa využíva dva rovnobežné rady pracovného priestoru, takže je jednoduché prejsť z jednej základne na druhú. Pre toto riešenie nepotrebujete veľký priestor. Je zamerané na prípravu jedla a poskytuje dve rozsiahle  pracovné a úložné zóny na protiľahlých stranách. V skutočnosti je to obľúbené riešenie kuchyne mnohých profesionálnych kuchárov.

Kuchyňa s ostrovom

Kuchyňa s ostrovom

Tento tvar kuchyne ponúka okrem hlavných kuchynských prvkov aj ostrov sociálneho priestoru, ktorý môže byť použitý na prípravu jedál alebo pre oddych hostí, zatiaľ čo prebieha príprava jedál. Ostrov poskytuje dostatok úložného priestoru ako aj alternatívne pracovné plochy. Napriek tomu si však na dobré fungovanie vyžaduje minimálne 120cm voľného priestranstva naokolo. Ostrovy často pozostávajú z drezu a úložného priestoru, ktoré tvoria väčšinu jeho konštrukcie.

Polostrovná kuchyňa (kuchyňa v tvare G)

Polostrovná kuchyňa (kuchyňa v tvare G)

Polostrovná kuchyňa je verziou kuchyne "G"  s rovnakým množstvom pracovného priestoru a skladovacími možnosťami , ktoré obklopujú kuchára z troch strán. Rozdiel je v tom, že pôdorys "G"kuchyne je polostrov alebo čiastočne štvrtá stena prídavných skriniek. V závislosti na veľkosti kuchynskej miestnosti môže tento typ kuchyne pôsobiť stiesnene. Ak chcete aby sa miestnosť zdala priestrannejšia, otvorte stenu do vedľajšej miestnosti, čím vytvoríte priechodnosť resp.  raňajkový bar pre rodinu.

 

 

 

 

 

Dispozičné riešenie kuchyne udáva tón pre jej životné prostredie a používanie. Niektoré kuchyne sú prispôsobené pre rodinné stretnutia, iné sú navrhnuté pre maximálnu výrobu a ďalšie sú vytvorené tak, aby zaberali čo najviac dostupného priestoru s ohľadom na rozloženie zvyšného priestoru v dome. Našou úlohou je docieliť to , aby konečný efekt vašej novej kuchyne zaručil vám a vašim blízkym  spokojnosť, priestor na sebarealizáciu a radostné zážitky z varenia.